Kalle Könkkölä har lämnat oss

Kalle avled den 11 september 2018 vid 68 års ålder. 

Kalle Könkkölä
Kalle Könkkölä Foto: Adolf Ratzka

Redan under sin livstid blev han en legend. En liten man i en elrullstol som använde trakeostomi och behövde 24 timmars personlig assistans bröt ner hinder som han mötte. När han blev invald till den finska riksdagen, tvingades de att göra byggnaden tillgänglig för honom och andra som kom efter. Som en sorts finländsk ambassadör för funktionshinderfrågor reste han över hela världen, deltog i de flesta toppmöten om funktionshinder, besökte länder i Global South som organisatör och konsult i frågor om funktionshinder och utveckling. Flygbolaget Finnair var tvungen att sätta in eluttag i Business Class för hans ventilator. Finlands gröna parti anordnade tidigt i hans politiska karriär ett möte i en otillgänglig anläggning i en stad i norra Finland. Då reste Kalle dit och höll en improviserad presskonferens i en närliggande restaurang. Han presenterade sin uppfattning om mänskliga rättigheter gällande tillgänglighet och inkludering och åkte därefter den fyra timmar långa tågresan tillbaka till Helsingfors. Hans kritik gav effekt: Idag skulle det vara pinsamt för någon arrangör att utesluta personer som använder rullstol.

När han blev medlem av riksdagen ändrade hans läkare Kalles status som funktionshindrad. Han förlorade då sin personliga assistans och tvingades bo på en institution. Där förlorade han inflytande över sin vardag, vilket hindrade honom att själv bestämma när han skulle stiga upp på morgonen. Han kunde därför inte fullgöra sitt politiska uppdrag och förhindrades delta i viktiga parlamentariska beslut. Det ledde till stor uppmärksamhet i media hur effekten av att tvingas på institution och bristen på personlig assistans påverkade hans liv. Kalle fick tillbaka sin personliga hjälp och personliga frihet. 

Kalle hade muskeldystrofi från födseln vid en tid då den förväntade livslängden för människor med den diagnosen var som mest trettio år. Inte trots hans ventilator och trakeostomi, men på grund av dem kunde han leva ett "normalt" liv, studera datavetenskap vid universitetet och inte minst starta en organisation för studenter med funktionshinder, Kynnys Ry (Threshold) 1973. Det var den första finländska funktionshinderorganisationen baserad på mänskliga rättigheter och Independent Living-filosofin. Kalle var ledamot i Helsingfors kommunfullmäktige i nitton år, startade Gröna Förbundet, Finlands miljöparti, var dess första ordförande och ledamot av riksdagen 1983-1987, medgrundare av Disabled Peoples International, DPI, blev dess europeiska ordförande och senare internationell ordförande. Kalle startade och ledde den finska stiftelsen Abilis 1998 som, med stöd av finska utrikesdepartementet, främjar empowerment, Independent Living och social integration av personer med funktionsnedsättning i Afrika genom att finansiera små, högkvalitativa projekt som planeras och genomförs av personer med funktionsnedsättning.

Kalle överbevisade läkarna. Han levde mycket längre än förväntat för personer med hans diagnos. Han blev dessutom en nationell och internationell gigant som framgångsrikt arbetade för mänskliga rättigheter och självständigt liv, senast genom sitt arbete för flyktingar med funktionsnedsättning, särskilt i Afrika. 

Han var den mest kända personen med funktionsnedsättning i sitt hemland och har som sådan påverkat nationens inställning till funktionshinderfrågor. Vi som var Kalles vänner vet att han verkligen njöt av livet, älskade musiken, konsten och poesin, bra sällskap, goda samtal, bra skämt och god mat. Han och rödhåriga Maija, som han fann mycket attraktiv, gifte sig 1976. Fram till hennes död 2012 var hon en framgångsrik och internationellt inflytelserik arkitekt som visade att tillgänglighet i arkitektur inte hindrar vacker design. Kalle gav ut barnböcker tillsammans med en god vän som illustratör. Han älskade sin sommarstuga på den finska landsbygden där han brukade tillbringa en månad varje sommar. 

Vad har Kalle lärt oss? Hans liv visar att en funktionsnedsättning inte får vara en ursäkt för att inte försöka göra det bästa av din situation. Att för att lyckas med vad du gör hjälper det att njuta av ditt arbete, att njuta av att arbeta tillsammans med människor och att verkligen bryr sig om människor du möter. Inte alla har tankens klarhet i kombination med den torra finska humor Kalle hade så mycket av. Men det skadar inte att försöka.

Adolf Ratzka
(översättning från engelska Sverker Ågren)