Independent Living Institute verksamhetsplan 2025 - 2026

 

Independent Living Institute (ILI) arbetar för att främja möjligheterna för människor med funktionsnedsättning till mer personlig och politisk makt, självbestämmande, full delaktighet och jämlikhet genom information, utbildning, påverkansarbete och projektverksamhet.

Vad är Independent Living (IL)?

Independent Living är en filosofi och en internationell rörelse av människor med funktionsnedsättningar som arbetar för självbestämmande, lika villkor och självrespekt.

Independent Living betyder inte att vi vill göra allt själva, att vi inte behöver andra människor eller att vi vill leva isolerat.

Independent Living betyder att vi kräver samma valmöjligheter och grad av kontroll över vardagen som våra icke funktionsnedsatta syskon, grannar och vänner tar för givna. Vi vill växa upp med våra familjer, vi vill kunna gå till närmaste skola, åka med samma buss som våra grannar, ha arbeten som passar vår utbildning och våra intressen och vi vill kunna bilda familj.

Eftersom vi själva är de främsta experterna på våra behov, måste vi visa på de lösningar vi vill ha, föra vår egen talan och ta ansvar för våra egna liv - precis som alla andra.

För att uppnå detta behöver vi stödja varandra, lära av varandra, organisera oss och arbeta för politiska förändringar som leder till lagstadgade skydd av våra mänskliga och medborgerliga rättigheter.

Så länge vi ser våra funktionsnedsättningar som tragedier kommer vi att bli ömkade.

Så länge vi skäms för vilka vi är kommer våra liv att anses som värdelösa.

Så länge vi tiger kommer andra att tala om för oss hur vi ska leva.

– av Adolf Ratzka, grundare av Independent Living Institute (2015).

ILI:s utveckling fram till idag och under 2025 - 2026

ILI har sedan 1993 varit aktiv som en projektplattform med ett starkt driv för tillgång till rättigheter för människor med funktionsnedsättning. Under 2025-2026 har ILI följande pågående projekt:

  • Mitt liv, mitt val! Rätten till stöd för att bestämma själv, via Allmänna Arvsfonden
  • Disabled Refugees Welcome (DRW) Stödcenter för migranter med funktionsnedsättning disabledrefugeeswelcome.se
  • Disability Rights Defenders (DRD) independentliving.org/drd
  • Förstudie för hjälpmedelsprojekt inom Handikapphistoriska föreningen

Utöver det genomför ILI verksamhet genom olika samarbetsprojekt i Sverige och internationellt:

  • MARLENE – Mobility, Accessibility and Rhythms of Everyday Life in Towns and Neighbourhoods (ungefär: Rörlighet, tillgänglighet och vardagsrytm i städer och stadsdelar), i samarbete med Lunds Universitet m.fl. och med stöd från Energimyndigheten.
  • Digitalt resestöd i kollektivtrafiken för resenärer med varierande behov, i samarbete med K2 Nationellt Kunskapscentrum för Kollektivtrafik, Lunds Universitet m.fl.

ILI administrerar även Adolf Ratzka Memorial fund for migrants with disability (Adolf Ratzka Minnesfond för migranter med funktionsnedsättning)

Andra verksamhetsområden som har startats som projekt och som lever vidare efter projektfinansieringens slut från Arvsfonden är:

Hittills har ILI främst finansierat sina aktiviteter via projekt och till en viss del genom försäljning av annonser för Assistanskoll. Planen att utveckla ett nationellt kunskapscenter kräver ett annat tänk för finansiering. Sponsring och fundraising är en viktig del av ILI:s verksamhet under verksamhetsperioden.

Under 2025 – 2026 vill ILI fortsätta att gå från att huvudsakligen vara en projektplattform till att vara ett center för forskning och kunskap, samt för råd och stöd till personer med funktionsnedsättning och organisationer. Dock utan att genomföra direkta insatser till privatpersoner. Baserat på IL-grunderna som självbestämmande, empowerment, full delaktighet och värdighet vill ILI fokusera sitt arbete på några nyckelaktiviteter, mål och metoder.

Mål:

ILI har som mål för sina aktiviteter under 2025 - 2026:

  • att främja Independent Living och mänskliga rättigheter inom Sverige och internationellt;
  • att främja ett intersektionellt, normkritiskt perspektiv;
  • att bidra till ökade möjligheter till egenmakt av medlemmar inom Independent Living-rörelsen;
  • att främja implementeringen av FNs Funktionsrättskonvention och Allmänna kommentar nr 5 till artikel 19;
  • att främja implementeringen av Agenda 2030 och funktionshinderperspektivet; och,
  • att vara en aktiv systerorganisation inom ENIL och WIN – World Independent Living Network.

Nyckelaktiviteter under 2025 – 2026 är:

  • Proaktiv policyutveckling;
  • Juridisk rådgivning och kontaktförmedling;
  • Stärkande av ILIs nätverk med aktörer inom funktionsrättsrörelsen och även med myndigheter, civilsamhället, universitetsvärlden, näringslivet;
  • Granskning av och rapportering kring politiken, forskningen och utvecklingen kring personlig assistans, IL, LSS, och andra frågor kopplade till de mänskliga rättigheterna i Sverige.

Metoder:

De huvudmetoder som ILI jobbar med är:

  • Peer-support;
  • Rådgivning grundad på mänskliga rättigheter, independent living, empowerment och empati;
  • Utbildning och information – bl.a. föreläsningar, studiebesök, temadagar och granskande journalistik;
  • Övervaknings- och påverkansarbete;
  • Forskning;
  • Juridiskt arbete, inklusive gapanalys av svensk rätt utifrån mänskliga rättigheter och IL-filosofin, samt främjande av praxisutveckling som står i linje med IL värderingar Principles of Independent Living.

Verksamhet

ILI anser att självbestämmande, egenmakt och full delaktighet är viktiga för att vi som lever med funktionsnedsättning ska kunna leva fullvärdiga liv. Vi ska ha tillgång till de mänskliga rättigheterna och Independent Living så som beskrivet i Artikel 19 av FN:s Funktionsrättskonvention och Allmänna kommentaren nr 5. Politisk påverkan behövs för att uppnå våra rättigheter och för att ändra samhället för att främja Independent Living. De perspektiv som krävs för framgång är funktionshinderperspektivet, människorättsperspektivet, ett hälsofrämjande perspektiv och intersektionella normkritiska perspektiv. Dessa respekteras och används inom ILIs verksamhet.

ILI:s mål uppnås genom sina metoder och aktiviteter. ILI:s aktiviteter och projekt främjar Independent Living inom Sverige och internationellt. ILI:s utbildningar, föreläsningar, studiebesök, temadagar och journalistiska insatser ökar medvetenheten och kunskapen om Independent Living och mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning. ILI bidrar till ökade möjligheter till egenmakt av personer med funktionsnedsättning via rådgivning, peer-support och utbildningar.

ILI har sett hur Independent Living-filosofin och principerna har ändrat världen för personer med funktionsnedsättning, bidragit till FN:s Funktionsrättkonvention, påverkat lagstiftningar och haft positiv effekt på våra liv. Mer forskning som visar hur våra principer och idéer bidrar till samhällsutvecklingen är viktig. Med forskning som metod tänker ILI utveckla samarbeten med akademin och starta gemensamma projekt. ILI anser att akademin kan bidra till en utvärdering och utveckling av de olika projekt som ILI har och har haft. Via forskning kan ILI även utveckla ett bredare nätverk. Ett mål är att via samarbeten ingå i internationell forskning om personlig assistans. ILI vill se att en stark plattform för funktionshinderforskning utvecklas, som arbetar för att främja frågor om Independent Living.

ILI anser det viktigt att inkorporera arbetet med Agenda 2030 vid sidan av arbetet med att främja FN:s Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Kapacitetsutveckling kommer att erbjudas ILIs personal och projektdeltagare för att stärka detta arbete.

Grundat på ILI:s nyckelaktiviteter och med IL:Is mål i sikte kommer ILI fortsätta driva Independent Living, utveckla metodiken och att vara en aktiv systerorganisation inom ENIL och WIN (European– och World Independent Living-movement) för att se till att världen styrs i rätt riktning.

ILI:s organisation

Målet för ILI som organisation är att utgöra en väl fungerande arbetsplats, där arbetsuppgifter utförs effektivt och där medarbetarna trivs. Medarbetarna ska arbeta självständigt och samtidigt i olika projektteam samt gemensamt bidra till hela organisationens verksamhet. ILI ska vara en tillgänglig arbetsplats med god arbetsmiljö och trygga anställningar. ILI som organisation, såväl som dess verksamhet, ska genomsyras av respekt för allas lika värde och rättigheter. ILI:s styrelse ska fortsatt företrädas av framstående experter inom funktionshinderrörelsen i Sverige och internationellt.

Nya projektsamarbeten

Framtida projektsamarbeten ska formuleras utifrån rådande behov, både i Sverige och internationellt, ILI:s övergripande mål och IL-filosofin. ILI ska bedriva omvärldsbevakning och föra diskussioner med IL-, funktionshinder- och MR-organisationer gällande behov, strategier, synergier och möjliga samarbetsprojekt.

Antagen av ILIs styrelse 2025-03-19