Diskriminerar Kungliga slottet människor med funktionsnedsättningar?

Kungliga slottet i Stockholm brister i tillgänglighet trots lagstiftning som klassar brist på tillgänglighet som diskriminering av personer med funktionsnedsättningar

Den nya föreningen Med lagen som verktyg planerar en stämningsansökan mot Kungliga slottet.

Som förberedelse för stämningsansökan testar och dokumenterar den klagande tillsammans med sitt juridiska ombud Kungliga slottets bristande tillgänglighet för personer som använder rullstol.

Plats: Kungliga slottet i Stockholm, Yttre borggården vid biljettförsäljningen
Tid: Fredag den 3 juni kl 11:00 tre dagar före svenska nationaldagen

Klagande Adolf Ratzka, ordf Med lagen som verktyg tel 0736510341 adolf.ratzka@independentliving.org

Juridiskt biträde Carin Apelmo, Byrån För Lika Rättigheter tel 08-750 77 60 info@likarattigheter.nu

Kungliga slottet – vårt gemensamma arv

Kungliga slottet brister i tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar enligt sin egen hemsida. Av slottets tio lokaler som är ”öppna för allmänheten” är sju otillgängliga för användare av elektrisk rullstol

(Festvåningen, Bernadottevåningen, Ordenssalarna, Gästvåningen, Rikssalen, Gustav III:s Antikmuseum,Slottskyrkan) och fyra är otillgängliga för användare av manuell rullstol (Ordenssalarna, Rikssalen, Gustav III:s Antikmuseum, Slottskyrkan).

Kungliga slottet är ett centralt gemensamt kulturarv och en symbol för vår nationella identitet och gemenskap. Kungliga slottet är också en symbol för att inte alla är fullt välkomna i gemenskapen. Medborgare med funktionsnedsättningar fortfarande stängs av från stora delar av samhällslivet med sämre möjligheter till utbildning, arbete, fritid, relationer och familjebildning som följd.

Varför är Colosseum i Rom tillgängligt men inte Kungliga slottet?

Svenska och utländska exempel visar hur gamla miljöer kan anpassas varsamt och göras tillgängliga och inkluderande. Om Colosseum i Rom som byggdes år 70 e K kunde göras tillgängligt med modern hiss för några år sedan, varför kan man inte göra samma sak med Kungliga slottet från 1754 ?

Varför anmäler vi inte Kungliga slottet till Diskrimineringsombudsmannen?

Det vore lönlöst. 2015 tog Diskrimineringsombudsmannen emot 297 anmälningar om diskriminering p g a bristande tillgänglighet. 2015 valde DO att inte pröva ett enda fall rättsligt. Det nya tillägget till diskrimineringslagen där bristande tillgänglighet utgör diskriminering har hittills inte testats av DO en enda gång!

Varför grundade vi föreningen Med lagen som verktyg?

När DO inte testar om diskrimineringslagen i sin nuvarande utformning skyddar oss mot diskriminering måste vi som berörs hjälpa till. Föreningen Med lagen som verktyg hjälper sina medlemmar att kräva sin rätt med hjälp av pro bono jurister – om nödvändigt genom rättslig prövning.

För kommentarer från juridiska experter

Laura Carlson, juridiska institutionen Stockholms universitet tel 08 162549 laura.Carlson@juridicum.su.se

Stellan Gärde, Rättsnätverket mot diskriminering tel 070 6994049 stellan.garde@telia.com

Diskrimineringsombudsman presstjänst och pressjour 0736 82 82 10 media@do.se

Föreningen med lagen som verktyg mlsv.se tel 0736510341

Byrån För Lika Rättigheter likarattigheter.nu tel 08-750 77 60 info@likarattigheter.nu