Internationella ledarhundsdagen

Idag på den internationella ledarhundsdagen är det premiär för fyra kortfilmer om diskrimineringen av ledarhundsförare i Sverige. Filmerna finns att se på Youtube och ska fungera informativt och opinionsbildande. Vi får se hur svårt det kan vara att fullt ut använda ledarhund i Sverige, men också hur det ser ut i våra grannländer där synskadade som använder ledarhund har diskrimineringsskydd.

- Det är absurt att ett av de bästa hjälpmedlen för synskadade inte går att använda ordentligt i Sverige. Och det är absurt att staten ger mig en skattefinansierad ledarhund och samtidigt går med på att jag utestängs när jag använder henne, säger journalisten och aktivisten Finn Hellman som gjort de fyra filmerna.

- Det har varit mycket intressant att träffa representanter för norska och finska Astma- och Allergiförbundet och höra hur det funkar i dessa länder där ledarhundsförare har diskrimineringsskydd, fortsätter han.

- Jag hoppas att filmerna och deras uppmaning att höra av sig till demokratiminister Alice Bah Kuhnke, återigen ska sätta ljus på att Sverige behöver komma ikapp på den här punkten. Min personliga favorit är klippet där ledarhundsföraren Ulla Jensen i Helsingfors glatt men bestämt säger att det är dags att svenskarna skärper sig så att det kan bli lika bra som i Finland.

För mer info kontakta Finn Hellman på:
Telefon: 0709 699 544
E-post: finn.hellman@gmail.com